WHAT CHANGES OCCUR IN THE ORGANIC COMPOUNDS EXCRETED BY THE PHYTOPLANKTON DUE TO OCEAN ACIDIFICATION?
English version
To answer this question, the QUIMA group studied the extracellular release of phenolics from E. huxleyi under future marine ocean acidification scenarios. We make here a summary of the results presented at the Week of Marine Sciences in Gran Canaria.
Influence of seawater acidification on the phenolic profile of Emiliania huxleyi
Samples of seawater with exudates from coccolithophore Emiliania huxleyi cultivated under different pH conditions (7.75, 7.9, 8.1 and 8.25) were studied to improve the understanding of the extracellular release of organic ligands under future marine acidification scenarios.
The phenolic profile of seawater samples enriched with E. huxleyi exudates are summarized in Figure 1. Gallic acid, protocatechuic acid, catechin, vanillic acid and syringic acid were identified, being the last two detected in all pHs studied. The highest concentrations of total exuded polyphenols were found in cultures at pH 7.75 (5.04 µg L-1) and 8.25 (3.47 µg L-1), where the cell densities were lower (9.15×107 and 9.98×107 respectively). At these pHs each cell exuded higher amount of phenolic compounds (55.1 and 34.7 fg cell-1 respectively). At pH 7.9 and 8.1 a greater number of cells (1.04×108 and 1.07×108 respectively) exuded less polyphenols (2.62 and 1.35 µg L-1 respectively).
Spanish version
Para responder a esta pregunta, el grupo QUIMA estudió la liberación extracelular de fenoles de E. huxleyi en escenarios futuros de acidificación de los océanos marinos. Hacemos aquí un resumen de los resultados presentados en la Semana de las Ciencias Marinas de Gran Canaria.
Influencia de la acidificación del agua de mar en el perfil fenólico de Emiliania huxleyi
Se estudiaron muestras de agua de mar con exudados del cocolitóforo Emiliania huxleyi cultivadas en diferentes condiciones de pH (7,75, 7,9, 8,1 y 8,25) para mejorar la comprensión de la liberación extracelular de ligandos orgánicos en futuros escenarios de acidificación marina. https://doi.org/10.3934/environsci.2017.6.788
El perfil fenólico de las muestras de agua de mar enriquecidas con exudados de E. huxleyi se resumen en la Figura 1. Se identificaron ácido gálico, ácido protocatequiico, catequina, ácido vainílico y ácido siríngico, siendo estos dos últimos detectados en todos los pH estudiados. Las mayores concentraciones de polifenoles totales exudados se encontraron en cultivos a pH 7.75 (5.04 µg L-1) y 8.25 (3.47 µg L-1), donde las densidades celulares fueron menores (9.15×107 y 9.98×107 respectivamente). A estos pHs cada célula exudaba mayor cantidad de compuestos fenólicos (55,1 y 34,7 fg cel-1 respectivamente). A pH 7.9 y 8.1 un mayor número de células (1.04×108 y 1.07×108 respectivamente) exudaron menos polifenoles (2.62 y 1.35 µg L-1 respectivamente).